Klimrek - Wateropslag
 
 

AKTIEF WITTE VLIEG EN THRIPS WEGVANGEN

VERTICALE GEWASBESCHERMING VAN BOVENAF TUSSEN HET GEWAS 

Door de combinatie van een vangkaart met een luchtstoot kunnen Witte Vlieg en Thrips actief uit het gewas weggevangen worden.


De praktijk gebruikt soms een bladblazer met rollertraps boven het gewas om Witte Vlieg weg te vangen. Door automatisering en optimalisatie is nu een volwaardige Witte Vlieg bestrijding mogelijk zonder chemische middelen.


Een unit met vangkaart en hieronder een luchtbuis zakken een stuk tussen het gewas waarbij enkele luchtstoten afgegeven worden.

De insecten worden door de luchtstoten opgeschrikt om vervolgens een nieuwe plek op de vangkaarten te vinden.

Bij de Witte Vlieg vanger zit er achter de gele vangkaart een UV lamp om de insecten aan te trekken.  ( PT onderzoek 146.88)

Bij de Thrips vanger zit er bij de blauwe vangkaart een geurstof ( Lurem TR) waarop de insecten afkomen. ( PT onderzoek 14690.02)

NB Als je zowel Witte Vlieg als Thrips wilt vangen dient een gele vangkaart gebruikt te worden 

De unit stopt circa 1 meter onder de kop van het gewas waarna de unit weer omhoog gaat. Het afgeven van luchtstoten gebeurd echter alleen bij het laten zakken. Dit geeft de Witte Vlieg en Thrips de tijd om naar de vangkaart te vliegen. 

 

Aan een spantkar kunnen 2, 4 of 6 units gehangen worden. Hierdoor is een groot oppervlak in een keer weg te vangen.

 

 

 

 

UITVOERING


De tekening laat een balk met een rij ventilatoren zien, in de praktijk is dit een buis met een diameter van 10cm met links en rechts een rij gaten op 10 voor 12 en 10 over 12. Dit betekend dat er schuin omhoog geblazen wordt.

De opwaartse luchtstroom voert de insecten mee richting de vangkaarten.

Het verblazen van de insecten over een groter oppervlakte vindt dus niet plaats op deze wijze.

GROOT OPPERVLAK


De vangkaarten zijn 4.75m lang in een vakmaat van 5 meter waarbij er meerdere sets gelijktijdig naast elkaar tussen de rijen zakken. Door een gebied van 20m2 gelijktijdig te verstoren met de grote vangkaarten erboven ( 2 zijdig). worden de meeste Witte Vlieg en Trips weggevangen.

GROF GAAS


Voor andere insecten waarbij de unit verder tussen het gewas zakt wordt de vangkaart met (grof) gaas afgeschermt zodat de bladeren niet vastplakken. 

 

 

WEGVANGEN VAN ANDERE INSECTEN


Luis

Mineervlieg

Duponchellia

Afrikaanse  Fruitvlieg

Tuta Absoluta

Wantsen en Cicaden

Suzuki Fruitvlieg

Bekend is dat veel insecten en met name motjes aangetrokken worden door licht

Vanuit het onderzoek is veel bekend hoe de verschillende insecten reageren, door dit voorwerk kunnen er snel proeven plaatsvinden om de meest effectieve wegvang methode vast te stellen.

GELIJKTIJDIG SCHIMMELS BESTRIJDEN


Onder de luchtbuis kunnen een rij UV-c lampen van Cleanlight gehangen worden.

Door dit specifiek UV-c licht worden schimmels besteden.