Klimrek - Wateropslag
 
 

Teelt op water


Het planten en oogsten vergt een forse investering in logistiek omdat de drijvende bakken naar een verwerkingsruimte gebracht moeten worden en na het oogsten met planten weer terug naar het bassin.

Hiervoor is nu een oplossing in de vorm van een rail links en rechts van het bassin. Hierdoor kan met een werkplatform vlak boven het gewas het planten en oogsten plaatsvinden.

 

De railspant aan de zijkant van het bassin

Door het werkplatform hoeven de planten niet meer in kleine bakken te staan maar volstaat een grote vlakke plaat.

Een vlakke plaat met luchtslurf eronder

 

 

 

Vaste platen en een werkplatform


Bassins in de kas zijn circa 5 m breed ivm de vakmaat 


De plaat is 10mm dik en voorzien van plantgaten. De platen van 2m bij 3 meter worden onderling vastgezet met tyrap bandjes tot de grote van het bassin.

Onder de plaat liggen PE luchtslangen die aangesloten zijn op een luchtpomp. Deze PE slangen hebben om de meter aan de onderzijde een perforatie waardoor het water belucht wordt.

In het begin liggen de platen op het water en maakt het potje contact met het water. Als er na circa 2 weken een wortelpruikje aanwezig is worden de platen door de luchtslurven circa 5 cm uit het water getilt hierdoor blijft de plant en het wortelgestel gezond.

Deze opzet maakt grootschalige teelt mogelijk.

De spantkar is eenvoudig te verplaatsen naar een volgend bassin.

Klik hier voor meer informatie over de railspant

 

Automatisering binnen


De bassins buiten kunnen veel breder aangelegd worden dan in de kas.

De bovenkant van de railspant op bijvoorbeeld een hoogte van 1.80m valt bij veel gemeenten binnen het bestemmingsplan open gebied omdat dit gezien wordt als het plaatsen van een hek of afscheiding.


Automatisering buiten

Wind of hageldoek

De bovenligger van de railspant is te gebruiken om een beweegbaar schermdoek of kasdek te monteren. Hierdoor is schade door wind, hagel of bijvoorbeeld nachtvorst te voorkomen.

Ook felle zonneschijn of het kleurspectrum is op deze wijze te beinvloeden.